Výsledky průzkumu portálu Práce.cz, do něhož se letos v lednu zapojilo 2158 uživatelů, citoval online deník Týden.cz. Podle zjištění Týdne.cz ale více než polovina z 282 předních tuzemských podniků pracovníkům na stravenky přispívá.

V restauracích pravidelně obědvá 15 procent pracovníků, do firemních kantýn chodívá 13 procent zaměstnanců, stejný podíl lidí nejí v zaměstnání vůbec. Donáškovou službu využívá každý dvacátý člověk. Jídlo z domova si nosí 54 procent dotázaných. Důvodem k tomu, že si lidé nosí jídlo do práce je podle mínění expertů to, že nechtějí z práce odbíhat a čas raději využijí pro plnění úkolů. Někteří lidé také chtějí dodržovat určitou dietu. Největší roli ale prý hraje to, že lidé chtějí zkrátka ušetřit. Mnozí totiž mají stravenky spíš jako přilepšení k příjmu a pro posílení rodinného rozpočtu než k vlastnímu stravování.

Na stravenky svým zaměstnancům přispívá 55 procent z 282 předních tuzemských firem. Víc než třetina podniků – přesně 37 procent – pak hradí lidem stravování ve vlastních kantýnách. Jen sedm procent společností na stravu svým zaměstnancům nic nedává. Zbylé procento firem zvažuje zavedení závodního stravování.

-pda-