V závodní jídelně se v České republice stravuje každý pátý zaměstnanec, na Slovensku jen každý dvacátý. A zatímco v ČR chodí na oběd do restaurací 13 procent lidí, na Slovensku jde jen pět procent. Překvapivým zjištěním bylo, že každý pátý Čech pravidelně neobědvá. Na Slovensku dbají o svou životosprávu mnohem více, pravidelně tam nejí jen dvě procenta respondentů.

V době, kdy je potřeba podávat stále vyšší výkon a zároveň zaměstnanci i celé společnosti často pracují v nejistotě, se lidé snaží šetřit na obědech čas i finance. Za vysokými čísly nošení si obědů z domova stojí několik důvodů, ten hlavní lze spatřovat ve vysokých úsporách v rozpočtech domácností. Často si také zaměstnanci nestíhají zajít na oběd, a proto je pro ně domácí strava výhodná,“ uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Podle expertů na hygienu práce však „jídlo za pochodu“ není optimální řešení nejen ze zdravotního hlediska. Pokud zaměstnavatel vyžaduje, aby lidé pracovali bez přestávek, je sám proti sobě. Výkonnost rozhodně nestoupne, naopak poklesne, upozorňují. Kromě toho stres působí jako spouštěč řady závažných chorob. Důvodem, proč si lidé nosí jídlo z domova, je i to, že v řadě firem zaniklo výhodné závodní stravování. Firmy ve snaze srazit náklady rušily závodní jídelny.

Z ankety mezi zaměstnavateli na Profesia.cz vyplynulo, že 53 procent z nich poskytuje zaměstnancům stravenky. Každý desátý nabízí stravování v závodní jídelně. Dvě pětiny zaměstnavatelů přiznaly, že žádný benefit vzhledem ke stravování neposkytují.

Nosíte si jídlo do práce z domova?

Řekněte nám o tom pod tímto článkem nebo na Facebooku.